IMPORTANT ADD

For more important tips, info, etc...Please click the "Ads" below. MUST CLICK...BELIEVE IT.

EXAM TIPS

IMPORTANT INFO

For more important info. Please click "Ads" below.MUST CLICK. Just try...good luck.

CHAT ZONE


ShoutMix chat widget

MECHANICAL PENCIL : LEARN FROM THE BEST (MR KHAIRI TIPS). 2:11 AM

Baik. bagi perkara pertama yang perlu diambil berat oleh setiap pelajar yang mengambil subjek Lukisan Kejuruteraan (LK) adalah pensil yang digunakan.
Kebanyakan pelajar tidak begitu mengambil berat perkara ini. Sebenarnya didalam LK , ketepatan dan kebersihan kerja memainkan peranan yang paling penting. Sehubungan itu pensil adalah perkara yang paling penting.


Bagaimana ingin memilih pensil yang terbaik untuk LK?Pensil yang sering digunakan oleh para pelajar adalah pensil disekitar harga RM 3.00 - RM 6.00 dan jika kita perhatikan tertera tulisan kod 0.5mm (saiz mata pensil). Bagi pelajar yang pertama kali memulakan lukisan bagi subjek LK ,saiz 0.5mm akan menjadi malapetaka yang amat besar ditambah pula dengan gred mata pensil adalah 2B. Maksud malapetaka yang amat besar tersebut adalah lukisan tidak tepat, kotor, tidak kemas , dan langsung tidak segak.

Pensil macam manakah yang terbaik?


Pelajar digalakkan mendapatkan pensil bergred 0.3mm atau 0.35mm dengan gred mata pensil HB. Gred dan saiz ini adalah yang terbaik dalam membentuk satu jawapan yang tepat, bersih dan sangat segak. Selalunya pensil bergred 0.3mm ini tidak akan diletakkan di rak pensil biasa dipasar raya atau pun kedai buku. Pensil ini selalunya diletakkan didalam rak bercermi bersama pen - pen yang mahal. Kenapa begitu? Ini kerana pensil ini sangat penting dan bukan pensil untuk kerja biasa dan dimaklumkan LK bukanlah subjek yang biasa. Di anggarkan beharga sekitar RM 9.00 - RM 30.00 dan mungki lebih.

Sehubungan itu, kepada pelajar yang mensasarkan sekurang kurangnya A1 didalam subjek LK , diwajibkan membeli pensil ini. Antara jenis yang digalakkan adalah PENTEL, ZEBRA, STEADLER dan yang seangkatan dengannya.Ingat untuk menjadi yang terbaik , disamping usaha yang terbaik, peralatan terutamanya pensil perlulah yang luar biasa dan bergred 0.3mm HB. Ingat HB bukan gred yang lain. Kepada semua bekas dan pelajar Cikgu Khairi, teruskan perjuangan HB 0.3mm and make me proud. Good Luck and All da best.

by: EK.

2 comments:

Fadzlyiana said...
This comment has been removed by the author.
Fadzlyiana said...

salam
kalau nak buat lakaran boleh guna pensel yg same ke?